Historie Restaurant Old Dutch

1932: Coolsingel

Restaurant Old Dutch, toen nog bodega, werd op 15 april 1932 geopend aan de Coolsingel 103 onder leiding van Toon Mannes. Bodega Old Dutch was met name in trek bij de gefortuneerde en zelfbewuste Rotterdammer. Na ruim 7 jaar sloeg echter het noodlot toe.

1940: Rochussenstraat

Het succes werd ruw onderbroken door het bombardement van 14 mei 1940. Restaurant Old Dutch werd onherstelbaar verwoest. Nog datzelfde jaar heropende Toon Mannes en zijn broer Wim Restaurant Old Dutch aan de Rochussenstraat.

1950: RET stamplaats

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan brandstof. Veel bussen en trams waren gevorderd en bij gebrek aan stroom werd het tramnet in 1944 stilgelegd. Een kleine 6 jaar na de stillegging werd een RET stamplaats aan de Rochussenstraat in gebruik genomen.

1957: Michelin ster

Als één van de eerste restaurants in Nederland kreeg Restaurant Old Dutch in 1957 een Michelin ster. De gefortuneerde Rotterdammer kwam graag in Old Dutch. Havenbaronnen en andere hoge ambtsheren kwamen hier regelmatig een borrel drinken en zaken doen.

1958: Buslijn 38

In 1958 werd de toenmalige lijn 36 tussen het Heemraadsplein via de Maastunnel en de Groene Kruisweg naar Pernis en Hoogvliet gesplitst in Lijn 36 naar Pernis en lijn 38 naar Hoogvliet. Bus 714, lijn 38, maakte nog altijd een stop bij de halte aan de Rochussenstraat.

1963: Koningshuis (België)

Het Belgisch Koningshuis, bestaande uit Prinses Paola en echtgenote Prins Albert van Luik, vereerde in 1963 Restaurant Old Dutch met een bezoekje. De ster van de menukaart was de Escurion, een gerecht van kalfsreepjes in madeirasaus, Noordzeetong en gefrituurde perzik.

1980: Aad van der Stel

Op 1 april 1980 trad Aad van der Stel in dienst van Restaurant Old Dutch. Één van zijn taken was om weer leven in de brouwerij te brengen. Hij introduceerde het ‘dinerdansant’ met optredens zoals The Millers, Rita Reys of Pia Beck. Het werd een groot succes.

1996: Uierboord diner

Restaurant Old Dutch staat voor een aantal bijzondere tradities. Het jaarlijkse uierboord diner is zo’n traditie. Ooit spraken André van Duin en Tom Westermeijer over de armoede in Rotterdam-Zuid. Zij besloten om jaarlijks met een club vrienden uierboord te eten.

2020: Coronacrisis

Toen medio maart 2020 in Nederland de Coronacrisis toesloeg moest ook Restaurant Old Dutch voor al het publiek haar deuren sluiten. Om zodoende toch nog enig bestaansrecht te kunnen waarborgen werd binnen 48 uur een online bezorgservice met klassieke Old Dutch gerechten opgestart.

2020: 40 jarig jubileum

Het jaar 2020 kende, naast de allesomvattende Coronacrisis, gelukkig ook nog diverse mooie momenten waaronder het 40 jarig jubileum (1 april 1980 tot 1 april 2020) van Aad van der Stel. In klein comité werd, natuurlijk netjes op 1½ meter afstand, hier toch even op geproost.

2020: Old Dutch pakketten

Door een 2e lockdown moest Restaurant Old Dutch wederom haar deuren sluiten. Mensen leken deze keer minder enthousiast over afhalen en bezorgen en zodoende werden andere creatieve oplossingen gezocht. Het Old Dutch Rotterdam pakket was geboren.

2020: Oliebollenkraam

Inmiddels deed Restaurant Old Dutch aan afhalen, bezorgen, thuisdiners en pakketten. Medio november werd daarbij ook nog een ‘oliebollen idee’ omarmd en binnen 2 weken stond er een kraam met huisgemaakte oliebollen, appelbeignets en erwtensoep.