Historie

Historie

Restaurant Old Dutch, toen nog bodega, werd op 15 april 1932 geopend aan de Coolsingel 103 onder leiding van Toon Mannes. Bodega Old Dutch was met name in trek bij de gefortuneerde en zelfbewuste Rotterdammer. Na ruim 7 jaar sloeg echter het noodlot toe.

Het succes werd ruw onderbroken door het bombardement van 14 mei 1940 tijdens de 2e Wereldoorlog. Bodega Old Dutch geraakte onherstelbaar verwoest. Nog in datzelfde jaar opende Toon Mannes en zijn broer Wim een nieuw restaurant aan de Rochussenstraat.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan brandstof. Veel bussen en trams waren gevorderd en bij gebrek aan stroom werd het tramnet in 1944 stilgelegd. Een kleine 6 jaar na de stillegging werd een RET stamplaats aan de Rochussenstraat in gebruik genomen.

Old Dutch kreeg in 1957 als één van de eerste restaurants in Nederland een Michelin ster. De gefortuneerde Rotterdammer kwam graag in Old Dutch. Havenbaronnen en andere hoogwaardigheidsbekleders kwamen hier regelmatig een borrel drinken en zaken doen.

In 1958 werd de toenmalige lijn 36 tussen het Heemraadsplein via de Maastunnel en de Groene Kruisweg naar Pernis en Hoogvliet gesplitst in Lijn 36 naar Pernis en lijn 38 naar Hoogvliet. Bus 714, lijn 38, maakte nog altijd een stop bij de halte aan de Rochussenstraat.

Het Belgisch Koningshuis, bestaande uit Prinses Paola en echtgenote Prins Albert van Luik, vereerde in 1963 Old Dutch met een bezoekje. De ster van de menukaart was in 1957 de Escurion, een gerecht van kalfsreepjes in madeirasaus, noordzeetong en gefrituurde perzik.

Op 1 april 1980 trad Aad van der Stel in dienst van Restaurant Old Dutch. Één van zijn taken was om weer leven in de brouwerij te brengen. Hij introduceerde het ‘dinerdansant’ met optredens zoals The Millers, Rita Reys of Pia Beck. Het zou uitgroeien tot een groot succes.

Restaurant Old Dutch staat voor een aantal bijzondere tradities. Het jaarlijkse uierboord diner is zo’n traditie. Ooit spraken André van Duin en Tom Westermeijer over de armoede in Rotterdam-Zuid. Zij besloten om jaarlijks met een club vrienden uierboord te eten.

<!– {"name":"","type":"layout","children":[{"name":"","type":"section","props":{"style":"default","width":"default","vertical_align":"middle","title_position":"top-left","title_rotation":"left","title_breakpoint":"xl","image_position":"center-center","animation":"fade","animation_delay":true},"children":[{"name":"","type":"row","props":{"fixed_width":"large","breakpoint":"m","layout":"1-1"},"children":[{"name":"","type":"column","props":{"widths":["1-1"],"image_position":"center-center"},"children":[{"name":"Page title","type":"headline","props":{"title_element":"h1","content":"Historie","title_style":"h1","title_decoration":"bullet"}}]}]},{"name":"","type":"row","props":{"fixed_width":"large","breakpoint":"m","layout":",","match":true,"divider":true},"children":[{"name":"","type":"column","props":{"widths":[""],"image_position":"center-center"},"children":[{"name":"","type":"grid","props":{"show_title":true,"show_meta":false,"show_content":true,"show_image":true,"show_link":false,"grid_default":"1","grid_medium":"","filter_style":"tab","filter_all":true,"filter_position":"top","filter_align":"left","filter_grid_width":"auto","filter_breakpoint":"m","title_element":"h3","meta_style":"meta","meta_align":"bottom","icon_ratio":4,"image_align":"top","image_grid_width":"1-2","image_breakpoint":"m","link_text":"Read more","link_style":"default","margin":"default","title_style":"h3","image_box_shadow":"large","image_border":"rounded"},"children":[{"name":"","type":"grid_item","props":{"title":"1932: Coolsingel","content":"
Restaurant Old Dutch, toen nog bodega, werd op 15 april 1932 geopend aan de Coolsingel 103 onder leiding van Toon Mannes. Bodega Old Dutch was met name in trek bij de gefortuneerde en zelfbewuste Rotterdammer. Na ruim 7 jaar sloeg echter het noodlot toe.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1932.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch aan de Coolsingel in 1932″}},{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1940: Rochussenstraat”,”content”:”
Het succes werd ruw onderbroken door het bombardement van 14 mei 1940 tijdens de 2e Wereldoorlog. Bodega Old Dutch geraakte onherstelbaar verwoest. Nog in datzelfde jaar opende Toon Mannes en zijn broer Wim een nieuw restaurant aan de Rochussenstraat.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1940.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch aan de Rochussenstraat in 1940″}},{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1950: RET stamplaats”,”content”:”
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan brandstof. Veel bussen en trams waren gevorderd en bij gebrek aan stroom werd het tramnet in 1944 stilgelegd. Een kleine 6 jaar na de stillegging werd een RET stamplaats aan de Rochussenstraat in gebruik genomen.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1950.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch naast een RET Stamplaats in 1950″}},{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1957: Michelin ster”,”content”:”
Old Dutch kreeg in 1957 als \u00e9\u00e9n van de eerste restaurants in Nederland een Michelin ster. De gefortuneerde Rotterdammer kwam graag in Old Dutch. Havenbaronnen en andere hoogwaardigheidsbekleders kwamen hier regelmatig een borrel drinken en zaken doen.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1957.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch met een Michelin Ster in 1957″}}]}]},{“name”:””,”type”:”column”,”props”:{“widths”:[“”],”image_position”:”center-center”},”children”:[{“name”:””,”type”:”grid”,”props”:{“show_title”:true,”show_meta”:false,”show_content”:true,”show_image”:true,”show_link”:false,”grid_default”:”1″,”grid_medium”:””,”filter_style”:”tab”,”filter_all”:true,”filter_position”:”top”,”filter_align”:”left”,”filter_grid_width”:”auto”,”filter_breakpoint”:”m”,”title_element”:”h3″,”meta_style”:”meta”,”meta_align”:”bottom”,”icon_ratio”:4,”image_align”:”bottom”,”image_grid_width”:”1-2″,”image_breakpoint”:”m”,”link_text”:”Read more”,”link_style”:”default”,”margin”:”default”,”title_style”:”h3″,”image_box_shadow”:”large”,”image_border”:”rounded”},”children”:[{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1958: Buslijn 714 en 38″,”content”:”
In 1958 werd de toenmalige lijn 36 tussen het Heemraadsplein via de Maastunnel en de Groene Kruisweg naar Pernis en Hoogvliet gesplitst in Lijn 36 naar Pernis en lijn 38 naar Hoogvliet. Bus 714, lijn 38, maakte nog altijd een stop bij de halte aan de Rochussenstraat.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1958.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch naast Buslijn 714 en 38 in 1958″}},{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1963: Belgisch Koningshuis”,”content”:”
Het Belgisch Koningshuis, bestaande uit Prinses Paola en echtgenote Prins Albert van Luik, vereerde in 1963 Old Dutch met een bezoekje. De ster van de menukaart was in 1957 de Escurion, een gerecht van kalfsreepjes in madeirasaus, noordzeetong en gefrituurde perzik.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1963.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch ontvangt het Belgisch Koningshuis in 1963″}},{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1980: Dinerdansant”,”content”:”
Op 1 april 1980 trad Aad van der Stel in dienst van Restaurant Old Dutch. \u00c9\u00e9n van zijn taken was om weer leven in de brouwerij te brengen. Hij introduceerde het \u2018dinerdansant\u2019 met optredens zoals The Millers, Rita Reys of Pia Beck. Het zou uitgroeien tot een groot succes.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1980.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch in Rotterdam in 1980″}},{“name”:””,”type”:”grid_item”,”props”:{“title”:”1996: Uierboord diner”,”content”:”
Restaurant Old Dutch staat voor een aantal bijzondere tradities. Het jaarlijkse uierboord diner is zo\u2019n traditie. Ooit spraken Andr\u00e9 van Duin en Tom Westermeijer over de armoede in Rotterdam-Zuid. Zij besloten om jaarlijks met een club vrienden uierboord te eten.”,”image”:”wp-content\/uploads\/sites\/3\/2018\/08\/old-dutch-1996.jpg”,”image_alt”:”Restaurant Old Dutch met het Uierboord diner in 1996″}}]}]}]}]}]} –>
© 2018 Restaurant Old Dutch. Alle rechten voorbehouden.